Ενεργός παραμένει ο διάλογος για απολύσεις όσων εργαζομένων ανήκουν στις ομάδες στις οποίες ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού γίνεται υποχρεωτικός και δε δέχονται να εμβολιαστούν. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως οι απολύσεις είναι το τελευταίο μέτρο που θα πρέπει να εξεταστεί αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επέκτασή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες εργαζομένων.
Όπως σημείωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN, ο διάλογος να επεκταθεί το μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλους εργαζόμενους παραμένει ανοιχτός και είναι εξαιρετικά πιθανό μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, τα σώματα ασφαλείας αλλά και οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει διάλογος και τους εργαζόμενους στο εμπόριο.
Χωρίς ασφάλιση η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, η οποία θα προβλέπει κυρώσεις, για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση θεωρεί πως το μέτρο αυτό θα είναι ένας ισχυρός μοχλός πίεσης για τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν και ιδίως και εκείνους που εργάζονται σε δομές υγείας διότι και χρήματα δε θα παίρνουν καθώς θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας (και μάλιστα χωρίς χρονικό όριο) και δεν θα έχουν ασφάλιση.
Όπως ανέφερε στο OPEN ο Γιάννης Φώσκολος, η άδεια άνευ αποδοχών, όπως και η αναστολή εργασίας είναι ανασφάλιστος χρόνος. Είναι ένας κενός χρόνος στον ασφαλιστικό βίο του εργαζόμενου . Αυτή η φόρμουλα μελετάται να ισχύσει και για τους εργαζόμενους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός γι αυτούς.
Δηλαδή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για όσο χρόνο παραμένουν σε αναστολή, θα χάνουν και ένσημα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα που θα καθορίζει επακριβώς το τι θα ισχύει.
«Φουντώνει» ο διάλογος για απολύσεις
Δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με πολλά κυβερνητικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως πρόκειται για ένα ακραίο μέτρο. Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές μορφές ευελιξίας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και η απόλυση είναι το τελευταίο ακραίο στάδιο.
Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε επίσης στη θέση που διατύπωσε περί απολύσεων ανεμβολίαστων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα: «Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση εξ αυτού του λόγου (σ.σ. μη εμβολιασμού για κορονοϊό) το θεωρείτε εφεύρεση του Άδωνι Γεωργιάδη ή κάτι που συμβαίνει; H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν».