Στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μπήκε το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβλήθηκε στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, όπου εκδικάστηκαν οι αιτήσεις για την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Ανάμεσα στους προσφεύγοντες βρέθηκαν ένας αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, γιατροί, δύο δικηγόροι και ένας πρόεδρος Εφετών.
Από την πλευρά του δημοσίου ζητήθηκε την αναβολή της συζήτησης κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Τελικά η συζήτηση προχώρησε χωρίς τη φυσική παράσταση των δικηγόρων που εκπροσωπούσαν το δημόσιο το οποίο, να σημειωθεί πως δεν είχε αποστείλει ούτε τα σχετικά έγγραφα που είχαν ζητηθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Οι συνήγοροι των προσφευγόντων αφού άσκησαν έντονη κριτική στη στάση του δημοσίου, χαρακτηρίζοντάς την προσβλητική για το ΣτΕ, τόνισαν πως το εν λόγω πρόστιμο είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ).
Υποστήριξαν επίσης πως αποτελεί «ωμό και ανήθικο εκβιασμό» θέτοντας το δίλημμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών «εμβόλιο ή μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται σε συνταξιούχους των 300 ευρώ». Οι σύμβουλοι Επικρατείας επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους.
Αναμένεται να ανασταλεί το μέτρο
Το επίμαχο μέτρο, που από πολλούς ανεμβολίαστους χαρακτηρίστηκε ως «ποινή» αναμένεται να ανασταλεί, όπως έχει αναφέρει η κ. Μίνα Γκάγκα.