Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλειδί του μυστηρίου κρύβεται στον ασύρματο τηλέγραφο του πλοίου.
Φυσικά, για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την έρευνα τους χρειάστηκε πρώτα να πάρουν ειδική άδεια για αυτοψία – μία άδεια που δίνεται πρώτη φορά στα χρονικά μετά το τραγικό δυστύχημα. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές είχαν το δικαίωμα να εξετάζουν τον βυθισμένο “Τιτανικό” μονάχα εξωτερικά -με την επιφάνειά του να είναι κατεστραμμένη εδώ και χρόνια από τους υδρόβιους μικροοργανισμούς– και ποτέ στο εσωτερικό του.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των Η.Π.Α πιστεύει ότι το ναυάγιο πρέπει να εκλαμβάνεται ως τάφος των χιλιάδων νεκρών.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των Η.Π.Α από την άλλη πλευρά προβάλει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη έρευνα. Ο λόγος; Διότι πιστεύει ότι το ναυάγιο πρέπει να εκλαμβάνεται ως τάφος των χιλιάδων νεκρών και ο σεβασμός προς αυτούς απαιτεί να μη μετατραπεί σε μία “υποβρύχια ανασκαφή” για να γεμίζουν τα μουσεία τις βιτρίνες τους. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχει απόφαση δικαστηρίου οι αντιρρήσεις αυτές θα καμφθούν και, καλώς ή κακώς, σημαντικά ευρήματα σχετικά με το ναυάγιο θα βγουν στο φως μετά από περισσότερο από έναν αιώνα.