Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Υγεία / «Ζάχαρο»: Πως να αποφύγετε τις επιπλοκές του διαβήτη

«Ζάχαρο»: Πως να αποφύγετε τις επιπλοκές του διαβήτη

 

Το ”ζάχαρο” ή σάκχαρο ή όπως ονομάζεται επιστημονικά σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει πλέον διαστάσεις επιδημίας αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν τη νόσο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Τι να κάνετε για να μην κινδυνεύεσετε;

Κάνετε γρήγορο έλεγχο

Μετά το καθημερινό ντους, ελέγχετε όλα τα σημεία του σώματος σας από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα. Κοιτάξτε προσεκτικά για τυχόν κοψίματα, πληγές και φουσκάλες. Μη ξεχνάτε ότι οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορα έλκη στο σώμα τους.

Προσοχή στο διαβητικό πόδι

Οι περισσότεροι διαβητικοί κινδυνεύουν να εμφανίσουν το διαβητικό πόδι. Για το λόγο αυτό μην περπατάτε ποτέ χωρίς παπούτσια ή κάλτσες. Ελέγχετε τα παπούτσια σας πριν τα φορέσετε – βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα σε αυτά που μπορεί να σας δαγκώσει ή να σας κόψει. Κάθε δευτερη ημέρα αλλάζετε παπούτσια

Ετοιμάστε πακέτο έκτακτης κατάστασης

Καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας δισκία γλυκόζης, ή καραμέλες σε περίπτωση χαμηλής αρτηριακής πίεσης, ή υπογλυκαιμίας.

Όταν το σάκχαρο του αίματος πέφτει κάτω από 70 mg / dL μπορείτε να νιώσετε ζαλάδα.

Ελέγχετε τακτικά το σάκχαρό σας

Με βάση την ασθένεια σας, τη θεραπεία, και άλλους παράγοντες, ο γιατρός σας θα σας πει πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας.

Όταν ξυπνάτε, το σάκχαρο στο αίμα σας θα πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 90 mg / dL και 130 mg / dL.Μέσα σε μια ώρα ή δύο ώρες μετά την έναρξη ενός γεύματος, η τιμή θα πρέπει να είναι μικρότερη από 180 mg / dL.

Χάστε βάρος αν χρειάζεται

Αν είστε υπέρβαρος, χάνοντας μόλις λίγα κιλά μπορεί να βελτιώσετε την ικανότητα του σώματος σας, να παράγει την ινσουλίνη.

Μείνετε δραστήριοι

Διαλέξτε κάτι που σας αρέσει – περπάτημα, χορό, ποδηλασία. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε , τη χοληστερόλη, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να διατηρήσετε χαμηλό το βάρος σας.

πηγή: http://www.webmd.com

iatropedia.gr

Δες επίσης

Τι αλλάζει το 2025 σε νοσοκομεία, φάρμακα και ραντεβού με γιατρούς

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό, ψηφιοποίηση μέρους του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και άλλες ...