Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Τρικάλων ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς σχετικά για τις ζημιές που παρατηρούνται στα ελαιόδεντρα σε διάφορες περιοχές του Νομού.
Μετά από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιο Γεωπόνων του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου σε κτήματα με ελαιόδεντρα σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές, παρατηρήθηκαν ξηράνσεις κλαδίσκων, βλαστών και ολόκληρων δένδρων που οφείλονται πιθανότητα σε διάφορα παθογόνα αίτια, η ανάπτυξη των οποίων ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες όπως τις ασυνήθιστες ζεστές ημέρες του Δεκεμβρίου και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας τον Ιανουάριο.
Μακροσκοπικά διαπιστώθηκε ότι μεγάλο ποσοστό ελαιόδεντρων των ανωτέρω περιοχών εμφανίζουν προσβολές από ασθένειες, όπως Καρκίνωση (Pseudomonas savastanoi), όπου σε κάποιες περιοχές είναι σε έντονο βαθμό, Βερτιτσιλλίωση (Verticillium dahliae) και Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina).
Για ασφαλέστερα συμπεράσματα για το είδος της ασθένειας ελήφθησαν δείγματα κλαδίσκων, βλαστών και βραχιόνων και απεστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και αναμένονται οι απαντήσεις των αναλύσεων.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών συστήνονται στους ελαιοπαραγωγούς τα παρακάτω:
ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Το Βακτήριο Pseudomonas savastanoi προκαλεί καρκινώματα (όγκους) σε νεαρούς βλαστούς, κλάδους και στον κορμό της ελιάς όπου εισέρχεται από διάφορες πληγές που δημιουργούνται από το κλάδεμα, ράβδισμα κατά τη συλλογή της ελιάς, χαλάζι και παγετό με αποτέλεσμα την εξασθένηση των δέντρων, ξήρανση κλαδιών ή και ολόκληρων δένδρων.
Οι μολύνσεις γίνονται κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά και την άνοιξη όταν υπάρχουν βροχές. Γι αυτό συνιστάται να αποφεύγεται η συλλογή του καρπού και κλαδέματος με υγρό καιρό.
Προληπτικά συνιστώνται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα (βορδιγάλειος πολτός κ.α) μετά το κλάδεμα, τη συλλογή του καρπού και μετά από παγετό.
Στα προσβεβλημένα δέντρα πρέπει να γίνει αφαίρεση και καύση των μικρών κλαδιών που έχουν καρκινώματα. Όταν η προσβολή εντοπίζεται στον κορμό ή σε μεγάλους βραχίονες, συνιστάται αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη των πληγών με βορδιγάλειο πάστα.
ΒΕΡΤΙΤΣΙΛΛΙΩΣΗ (Verticillium dahliae).
Αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια της ελιάς η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί σε σημαντικό αριθμό ελαιώνων και σε διάφορες περιοχές. Πρόκειται για μύκητα εδάφους με πολύ μεγάλο κύκλο ξενιστών, ο οποίος μολύνει τα δένδρα από τις λεπτές ρίζες και προκαλεί απόφραξη των αγγείων του ξύλου. Η ασθένεια ξεκινά με τον μεταχρωματισμό των φυτών και γίνεται τελικώς φανερή είτε με τη μορφή μεμονωμένων ξερών κλάδων στα μεγαλύτερης ηλικίας δένδρα (ημιπληγία) είτε με την πλήρη ξήρανση των νεαρών δένδρων (αποπληξία).
Επειδή δεν υπάρχουν χημικά μέσα για τη θεραπεία της ασθένειας, συνιστάται η τήρηση των παρακάτω καλλιεργητικών μέτρων.
Να γίνει η κοπή και καύση των προσβεβλημένων κλάδων με τα πρώτα συμπτώματα εκδήλωσης της ασθένειας. Τα μολυσμένα δένδρα συχνά αναβλαστάνουν από τη βάση και δίνουν νέα κλαδιά χωρίς συμπτώματα ενώ είναι συχνό το φαινόμενο της ανάρρωσης.
Να αποφεύγονται τα οργώματα και να γίνει καταστροφή των ζιζανίων.
Στην περίπτωση ποτιστικών ελαιώνων η άρδευση να γίνεται με σταγόνες και αποφυγή της κατάκλισης και των αυλακιών. Αποφυγή φυτέματος εκεί όπου προηγήθηκε καλλιέργεια ευπαθών στης ασθένεια φυτών (πατάτα, τομάτα, βαμβάκι κ.α.).
KYKΛΟΚΟΝΙΟ (Spilocaea oleagina)
Οι μολύνσεις ευνοούνται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός.
Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος δρόσου ή ομίχλης) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος.
Συστάσεις: 1) Αραίωμα του φυλλώματος κατά το κλάδεμα στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας. 2) Προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα, όπως βορδιγάλειος πολτός, υδροξείδιο του χαλκού κ.ά. με καλό λούσιμο των δένδρων μέχρι απορροής, ιδιαίτερα τις βροχερές περιόδους αμέσως μετά τη συγκομιδή και στις αρχές της άνοιξης.
Για καλύτερη και έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενειών και εχθρών της ελιάς αλλά και άλλων καλλιεργειών παρακαλούνται οι παραγωγοί να παρακολουθούν τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων που εκδίδονται από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου και αναρτώνται στη ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο:
http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings
Δες επίσης
Οι ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΕΣ το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στο μουσικό στέκι Ανδρομέδα
Γεια σας. Σκιαδαρέσες εδώ. Αν διαβάζεις αυτό το μήνυμα σημαίνει ότι ξέρεις να διαβάζεις. Οπότε ...