Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Διατροφή / Ζουμερή κιμαδόπιτα: Σπιτική συνταγή για πίτα με κιμά και τραγανό φύλλο

Ζουμερή κιμαδόπιτα: Σπιτική συνταγή για πίτα με κιμά και τραγανό φύλλο

Κιμαδόπιτα – Εύκολη συνταγή: Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεσή της

Κιμαδόπιτα – Εύκολη συνταγή: Υλικά συνταγής

– 1 μεγάλο κρεμμύδι
– 2 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 2 καρότα
– 2 σέλερι
– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
– 150 έως 200 γραμμάρια πελτέ ντομάτας
– 1 κιλό κιμά χοιρινό
– 1 κύβο κότας
– 330 ml μαύρη μπίρα
– 4 κλ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
– 4 κλ. ψιλοκομμένο θυμάρι
– 200 γραμμάαρια τριμμένο κασέρι
– 1 αβγό
– Αλάτι
– Πιπέρι
– 450 γραμμάρια φύλλο κρούστας για πίτες
– 150 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα

Κιμαδόπιτα – Εύκολη συνταγή: Εκτέλεση συνταγής

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
– Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μαζί με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
– Χοντροκόβουμε τα καρότα και το σέλερι και τα προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.
– Αφήνουμε να καραμελώσουν για 4-5 λεπτά και να πάρουν τα λαχανικά ωραίο χρώμα.
– Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κιμά, τον σπάμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
– Με το που πάρει χρώμα, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για να μην πικρίσει.
– Τέλος, προσθέτουμε τον κύβο και τη μπίρα.
– Αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της. Αυτό μπορεί να πάρει 15-20 λεπτά.
– Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το δεντρολίβανο με το θυμάρι για γεύση και άρωμα.
– Προσθέτουμε ακόμα το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε. Το τυρί θα δέσει όλη τη γέμιση.
– Τέλος, μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αυγό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
– Λαδώνουμε ένα ταψάκι 25×35 εκ. και στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί).
– Ραντίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο πάνω στα φύλλα (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου).
– Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα μισά φύλλα της συσκευασίας για το κάτω μέρος της πίτας.
– Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
– Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά.
– Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα.
– Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού.
– Χαράσσουμε την πίτα σε 12 κομμάτια. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά.
– Τοποθετούμε την πίτα στην ψηλή σχάρα για να μπορεί να ψηθεί καλύτερα.
– Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Δες επίσης

Χοιρινό Μπούτι στη Γάστρα με πατάτες και καρότα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε Για το κρέας 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο 2 κ.γ. ...